© Pasvalio Petro Vileišio gimnazija 2017 Naujienos Gimnazijos veikla Pasiekimai Pagalbos skyrius Suaugusiųjų mokymo skyrius Veiklos stebėsena Svetainės medis Vaiko gerovės komisija Tai naudinga Viešieji pirkimai Nuotraukų galerija Nuorodos Archyvas Mokinių dailės galerija Projektinė veikla Muziejus Laikraštis Vileišiečiai Kontaktai Pasvalio Petro Vileišio Pasvalio Petro Vileišio Pasvalio Petro Vileišio gimnazija gimnazija gimnazija
Netradicinės EMILE pamokos Mums, 3e klasės mokinėms, besimokančioms prancūzų kalbos pagal EMILE programą, naujieji mokslo metai prasidėjo labai  linksmai ir turiningai, nes mus aplankė diplomuotas virėjas Jonas Edmundo Diamond Manikas. Turėjome puikią progą šiek tiek pagilinti  savo kalbėjimo prancūziškai įgūdžius, nes jaunasis virėjas daugumą virtuvės paslapčių atskleidė bendraudamas su mumis skambia  prancūzų kalba. Per pirmąją pamoką, kuri buvo integruota į technologijų pamokas, gaminome žalias prancūziškas salotas su vinegreto  padažu. Taigi, norime pasidalinti receptu.  
Gamindamas kartu su mumis, Jonas minėjo, kad ruošiant maistą labai svarbu tikslumas, greitis ir ideali maisto kokybė, nes  kiekvienas iš mūsų yra vertas geriausio, tad maistas turi būti subalansuotas ir skaniai paruoštas. Jaunasis kulinaras Jonas teigia: „Nėra  prastų produktų, tereikia iš jų sukurti šedevrą“. Mums taip patiko bendravimas su virtuvės virtuozu, kad nusprendėme susitikti dar  kartą ir pagaminti itališkų spagečių patiekalą. Taigi, vėl dalinamės receptu su Jumis.  
Žalios salotos su vinegreto padažu Reikės:     1 IceBerg salotų galvutės    20g acto   60g alyvuogių aliejaus    1 šaukštelis „Dijon“ garstyčių   1 žaliosios citrinos žievelių   1 geltonosios citrinos žievelių   druskos ir pipirų pagal skonį Ruošimas: Perpjauti salotas pusiau, iš abiejų pusių išpjauti šerdis, nes jos yra nevalgomos. Salotas atsargiai supjaustyti 1 cm storumu, jų nespaudžiant, kad  neišbėgtų sultys, kitaip salotos nebus traškios ir sultingos. Į dubenį supilti actą, aliejų, įdėti garstyčių ir įberti sutarkuotus zestus. (Zestai –  nutarkuota paviršinė citrinos žievelė, nepasiekiant baltosios žievės dalies.) Įberti druskos ir pipirų, viską labai gerai išplakti, kad išeitų vientisas  vinegreto padažas. Paruoštą padažą užpilti ant supjaustytų salotų ir atsargiai išmaišyti. Bon apetit!
Itališki makaronai Reikės:    500g Barilla nr.5“ spaghetti makaronų    300g kiaulienos faršo   1 didelio svogūno, supjaustyto plonais pusžiedžiais   3 nemažų skiltelių česnako    druskos ir pipirų    alyvuogių aliejaus    3 pomidorų  Ruošimas: Spagečius virti apie 15 min., išvirus nusunkti, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir lengvai sumaišyti. Įkaitinti keptuvę su alyvuogių aliejumi,  sudėti pusžiedžiais supjaustytą svogūną, po to česnakus. Jiems parudavus, įdėti nusunktus spagečius. Apkepti faršą iki kol jis lengvai  karamelizuojasi, supilti išvirtus spagečius ant faršo su svogūnu ir česnakais, truputį pakepti, sudėti supjaustytus pomidorus ir pagal skonį įdėti  druskos bei pipirų. Baigiant kepti, uždėti keletą šaukštų grietinės arba grietinėlės taip, kad suvilgytų visus makaronus ir išmaišius vienodomis  porcijomis patiekti lėkštėse. Bon apetit!
Jaunasis virėjas Jonas Edmundo Diamond Manikas šiuo metu gyvena Prancūzijos sostinėje Paryžiuje, kur tobulina savo  gastronomijos įgūdžius. Po studijų jaunajam virėjui vėl teko įsijausti į mokinio vaidmenį ir stažuotis aukštos klasės restoranuose.  Mokydamasis kulinarijos paslapčių, Jonas labiausiai siekia įgyti naujų žinių, patirties, kuri pravers tobulinanti save kulinarijos srityje.  Jis neslepia, kad teko dirbti su keletu garsiausių ir žinomiausių pasaulio virėjų, tokiais kaip: Alain Ducasse, Yohan Lastre, Kei  Kobayashi. Labai džiugu, jog mums puikiai pavyko susidraugauti su jaunuoju virėju Jonu, netgi rengėme kulinarijos vakarą  mokykloje! Susitarę su gimnazijos administracija, po pamokų visi susirinkome aptarti mūsų kulinarinio vakaro meniu. Kadangi visų  reikiamų produktų technologijų kabinete neturėjome, visi draugiškai ėjome į parduotuvę jų nusipirkti. Mūsų vakaro meniu atrodė  šitaip:     Šaltas užkandis: sushi su rūkyta lašiša (sake maki) ir sushi maki su krabų lazdelėmis.     Pagrindinis patiekalas: orkaitėje kepta kiauliena, pagardinta čili pipirais  su purios bulvių košės garnyru.    Desertas: mangų, granatų ir bananų salotos su orkaitėje keptais morengais ir plombyriniais ledais.  Visus patiekalus sekėsi gaminti neįtikėtinai gerai, labai linksmai praleidome laiką,  maisto skonis buvo pasakiškas, tad  susigundėme grįžusios namo šiais skanumynais palepinti ir namiškius. Jei Jus domina tikslesni receptai, prašome kreiptis į mus, 3  klasės EMILE mokines.   Mes, EMIL‘iukės, kartu su Jonu sutarėme, kad ateityje, pasitaikius progai, vėl susitiksime virtuvėje (o gal net Paryžiuje?!). Taigi,  linkime jaunajam virėjui sėkmės rašant autorinę receptų knygą ir tobulėti sudėtingose kulinarijos pasaulio vingrybėse! Tikimės  sulaukti vizito ir kitais metais tuo pačiu laiku, toje pačioje vietoje...   3e EMILE klasės mokinės